Syftet med Fri Från Vålds samtalsbehandling är:
- Att våldet upphör.
- Att den som utövat hot och våld får genom samtal bearbeta de negativa konsekvenser som våldet inneburit.
- Att kunna hitta alternativa sätt att lösa konflikter på än genom aggressivitet.
Vidare möjliggör behandlingssamtalen att du:
- upplever starkare självkänsla, bli tryggare i dig själv
- ökar din empatiska förmåga, nyanserar din syn på dig själv och andra.
Individuella samtal för våldsutövare:
Vi undersöker hur hot- och våldsbeteendet sett ut. Ansvaret bär du som utfört gärningarna. Konsekvenserna drabbas alla av. Varje person har sin egen problematik och bakgrund till utövandet. Det är av vikt att bryta våldsbeteendet genom att hitta alternativa sätt att handla.
Partnersamtal:
I relation till person som söker behandling för våldsproblematik erbjuds efter säkerhetsbedömning partnersamtal. Här ges du möjlighet att sätta ord på det våld du utsatts för och vilka konsekvenser det fått. Syftet är att stärka självkänslan och du ges möjlighet att skapa en ny syn på din livssituation.
Individuella samtal för utsatt/vittne till våld:
Samtal som utgår från din situation och fokuserar på det våld du har upplevt, i syfte att bearbeta och hitta nya sätt att förhålla sig till erfarenheter av våld.
Parsamtal:
Erbjuds efter bedömning, oftast efter en tids individuella samtal och partnersamtal. Vidare har bedömning gjorts att våldsbeteende inte kommer att fortsätta. Att tillsammans tala om de missgärningar som förelegat är ofta av vikt för en eventuellt fortsatt relation.
Gruppsamtal:
Icke-våldsgrupp är en behandlingsmodell som utgår från ATV Oslo. Gruppsamtal kan erbjudas våldsutövare efter en tids individuella samtal. Gruppstorleken är ca. 6-8 deltagare. Inriktningen är att ge och få respons på beteenden som är av värde att bearbeta.
Föräldragrupp erbjuds föräldrar som på något sätt utövat våld mot sina barn. Syftet är att upprätta föräldrarollen, att bli stabilare och tryggare, att förmå att se och tillgodose barnens behov.
Vi erbjuder stöd och psykoterapeutiska samtal.
Ensam är stark är en värdering som är vanlig i vårt samhälle, och som vissa människor känner att de förväntas leva upp till. Kopplat till det har många människor i en krissituation en tydlig benägenhet att gå in i antingen ett utagerande beteende eller blir mer passiva och inåtvända. Vissa personer riskerar därför att i en krissituation att fara mycket illa.
Hos vissa personer är risken stor för våldsamt, hotfullt eller livsfarligt beteende. Hos andra ökar risken för ångest, depressioner, missbruk, självmordstankar, osv.
Den behandlande personalen utgörs av samtalsbehandlare och leg. psykoterapeuter med lång erfarenhet. Vi arbetar under tystnadsplikt. Vi utgör ingen myndighet och du kan därför vara anonym.
Är du utsatt för våld och i akut behov av skydd och stöd, hänvisar vi dig till:
Kvinnohuset Örebro
Kvinnohuset Örebro - Unizon (unizonjourer.se)
Kvinnohuset Maggan Karlskoga
0586-39 500 (dygnet runt)
Kvinnofridslinjen
020-50 50 50
Ytterligare information och anmälan, telefon: 073-253 56 78
Vi erbjuder handledning och konsultation till verksamheter som bedriver kris-hot och våldsbearbetning för utövare.
Vi erbjuder handledning och konsultation till verksamheter som möter människor och har behov av stöd gällande våld i nära relationer.
Föreläsning
Vi vill sprida kunskap och förståelse och föreläser gärna på ämnet våld i nära relationer och våldsbehandling.